top of page

Info about Ragdoll

"Only in Swedish"Om Ragdoll!   Vad betyder ordet "ragdoll"? Ragdoll är en engelsk ord och betyder "trasdocka". "Trasdockekatten" är ett mycket speciell katt, den har samma kropp som en birma fast kraftigare och när man lyfte upp katten slappnar alla muskler av så att den blir lika lealös som en trasdocka.   Ragdoll rasen började med en vit semilånghårig huskatt av angoratyp som hette Josephine. Josephine bodde i Riverside(California/USA).Hon gick fritt och parade sig med de hankatter som passade henne och hon fick flera kullar om året och hennes ungar var lite halvvilda (inte speciellt lätthanterliga). Efter Josephine blev påkörd hittades hon och togs om hand av anställda på Riverside Universitet. Där vårdades hon tills hon hade återfått sin hälsa. När Josephine mådde bättre lämnades hon tillbaka till sin ägare Mrs Pennel.

Josephine återgick till sitt fria liv och försatte föda kattungar, men nu var kattungarna mycket sociala och orädda mot människor. Familjen Pennel tyckte nästan att de var för sociala, de hade hela tiden ungarna runt fötterna. Ann Baker, kattuppfödare som bodde granne med Mrs Pennel födde bland annat upp Perser och brukade låna en svart perserliknande hane som var en av Josephines ungar. Hanen hette Blackie. Hans far var en svart katt från östern som var mer Perser än Burma, enligt Mrs Baker.

Vid ett av besöken för att låna Blackie, fick Baker syn på hans bror Daddy Warbucks. Han såg ut som en Helig Birma, en vit bläs på nosen en vit svansspets och höga sockar (Mitted). Det finns inga säkra källor om vem som var far till Daddy Warbucks, det visste bara Josephine. Han var dessutom ensam i sin kull. Baker blev mycket förtjust i Daddy Warbucks utseende och temperament, så hon ville föda upp sådana katter som han. Årtalet var 1963. Hon fick tag i en honkatt från en parning mellan Blackie och Josephine, denna hona kallades Buckwheat och var en svart Burmaliknadekatt med tjock päls. Sedan fick Baker tag i en hona från en parning mellan Josephine och Daddy Warbucks, honan fick heta Fugianna och hon liknade en dåligt markerad bi-color Ragdoll med mycket vitt (Mid hight White). Efter det så Josephine och hennes senaste och sista kull avlivades av sin ägare på grund att hamnade i slagsmål med familjens hund och i försöket att försvara sina kattungar.

Ann Baker fortsatte med aveln på Josephines ungar. Hon delade upp rasen till lightside som baserades på Fugianna och darkside som baserades på Buckwheat.De första katter som registrerades som Ragdoll år 1965 var en mitted hane vid namn Kyoto och colorpoint hona som fick heta Tiki, kullsyskon till Daddy Warbucks och Buckwheat. Baker utarbetade detaljerade anvisningar för hur aveln skulle gå till och delade ut licenser till uppfödare som följde hennes program (1970). 1975 tog Ann Baker patent på Ragdoll rasen och då började ta sin form. 1965 var första gången rasen blev godkänd av en kattförening. Rasen är godkänd att ställas ut i alla kattföreningar idag. Den första Ragdollen kom till Sverige 1991 och då hade rasen varit godkänd i Europa 1 år. Då godkändes blå brun choklad och lila färger och varianter colorpoint,mitted,bicolor. I january 2005 blev godkända röd, cream, brunsköllpadd(brun/röd) och blåsköllpadd(blå/cream) och Tabby variant.Färg & Varianter

  Ragdollen är en stor maskad raskatt med medlekraftig benstomme. En maskad katt har alltid blå ögon.Deras pigment är temperaturskänsliga, och utvecklas mest där det är kallt på kroppen (ansikte, öron, tassar, ben och svans)och dessa kallas för "points".  Ragdollen är godkänd i totalt 20 olika maskfärger. De ursprungliga färgerna, som ragdollen godkändes i vid erkännandet av rasen, är brun, blå, choklad och lila. Brun och blå är de två mest populärt och vanligaste färgerna idag.  Från och med 1 januari 2005 godkändes även rödfärgsgenen och tabbymönstret för certifikatstatus inom FIFé. Detta gav en hel del nya färger: Röd och Creme, Brunsköldpadd och blåsköldpadd, Chokladsköldpadd och lilasköldpadd. Alla dessa färger är dessutom godkända i tabbymönster.Detta ger totalt 60 möjliga färger.COLORPOINTBrun colorpoint - RAG n
Blå colorpoint - RAG a
Choklad colorpoint - RAG b
Lila colorpoint - RAG c
Röd colorpoint - RAG d
Creme colorpoint - RAG e
Brunsköldpadd colorpoint - RAG f
Blåsköldpadd colorpoint - RAG g
Chokladsköldpadd colorpoint - RAG h
Lilasköldpadd colorpoint RAG j  Bruntabby colorpoint - RAG n 21
Blåtabby colorpoint - RAG a 21
Chokladtabby colorpoint - RAG b 21
Lilatabby colorpoint - RAG c 21
Rödtabby colorpoint - RAG d 21
Cremetabby colorpoint - RAG e 21
Brunsköldpaddstabby colorpoint -RAG f 21
Blåsköldpaddstabby colorpoint - RAG g 21
Chokladsköldpaddstabby colorpoint - RAG h 21
Lilasköldpaddstabby colorpoint - RAG j 21


MITTEDBrun mitted - RAG n 04
Blå mitted - RAG a 04
Choklad mitted - RAG b 04
Lila mitted - RAG c 04
Röd mitted - RAG d 04
Creme mitted - RAG e 04
Brunsköldpadd mitted - RAG f 04
Blåsköldpadd mitted - RAG g 04
Chokladsköldpadd mitted - RAG h 04
Lilasköldpadd mitted - RAG j 04
Bruntabby mitted - RAG n 04 21
Blåtabby mitted - RAG a 04 21
Chokladtabby mitted - RAG b 04 21
Lilatabby mitted - RAG c 04 21
Rödtabby mitted - RAG d 04 21
Cremetabby mitted - RAG e 04 21
Brunsköldpaddstabby mitted - RAG f 04 21
Blåsköldpaddstabby mitted - RAG g 04 21
Chokladsköldpaddstabby mitted - RAG h 04 21
Lilasköldpaddstabby mitted - RAG j 04 21


BICOLORBrun bicolor - RAG n 03
Blå bicolor - RAG a 03
Choklad bicolor - RAG b 03
Lila bicolor - RAG c 03
Röd bicolor - RAG d 03
Creme bicolor - RAG e 03
Brunsköldpadd bicolor - RAG f 03
Blåsköldpadd bicolor - RAG g 03
Chokladsköldpadd bicolor - RAG h 03
Lilasköldpadd bicolor - RAG j 03
Bruntabby bicolor - RAG n 03 21
Blåtabby bicolor - RAG a 03 21
Chokladtabby bicolor - RAG b 03 21
Lilatabby bicolor - RAG c 03 21
Rödtabby bicolor - RAG d 03 21
Cremetabby bicolor - RAG e 03 21
Brunsköldpaddstabby bicolor - RAG f 03 21
Blåsköldpaddstabby bicolor - RAG g 03 21
Chokladsköldpaddstabby bicolor - RAG h 03 21
Lilasköldpaddstabby bicolor - RAG j 03 21


Temperament


  Ragdollen är speciell katt på ett bra sätt. Den litar nästan på allt och alla. Den är en väldig social katt men den vill helst vara nära sin ägare. Den är hängiven och gillar att bli ompysslad. Den är väldig nyfiken och följer sin ägare vart man än gör. Till exempel när man duschar så kan den ligga i närheten och vänta på man ska komma ut. Den kommer mycket lätt överens med andra katter, hundar och speciellt barn, där märker man att den har en hög smärt tolerans. En bra egenskap som Ragdollen har är att den är lätt lärd. Många ragdolls gillar apportera och de har inte svårt att lära sig fort vad klösbräda och sandlåda är. Men de kan snabbt lära sig dumheter eller lära varandra dumheter och då gäller att man är konsekvent med de regler som man vill att de ska följa. På grund av kroppstorleken så är Ragdoll inte så förtjust att hoppa upp i höga möbler eller klättra i trä. Men de inte rädda för höga ställen heller. De brukar oftast gilla vara högt som andra katter men de är mer bekväma i sig. De är väldig lekfulla , utan att bli högljudda eller agressiva. Det är den perfekta familjekatten, vare sig man bor i hus eller lägenhet. Men man för inte glömma att de är fortfarande katter och de har olika personligheter oavsett om alla deras egenskaper är relativt genomsnittet. Den kan hända att som vanliga katter att de vill inte kela med dig ibland (det händer inte ofta) men de är absolut inte tråkiga att dela hem med.En gång Ragdoll är alltid Ragdoll.

 

Title

Text Text Text.

 

Text Text Text.

 

bottom of page